vrijdag 9 maart 2012

Wegstrepen, krassen en scheuren in bibliotheekboeken!

Het maken van gedichten, in allerlei vormen is een leuke activiteit tijdens een creatieve schrijfles of tijdens een Taalkr8dag. Maar het maken van stiftgedichten ... is pas echt een feestje voor de leerlingen! Daarbij hoeven ze namelijk geen letter zelf te schrijven. Alles staat al in het boek, tijdschrift of krant dat ze voor zich hebben.
Je neemt een bestaande tekst, bekijkt deze goed op mooie, aansprekende woorden die bijelkaar horen en schrapt dan de woorden weg daaromheen. Zo ontstaat bijna vanzelf een nieuwe, persoonlijke tekst. Je knoopt als het ware de woorden aan elkaar door te schrappen en weg te strepen.
Een stiftgedicht doet de leerlingen een beetje aanvoelen waar het in moderne poëzie om draait: niet om rijmende verhaaltjes maar het creëren van betekenisverbanden met goedgekozen woorden en zinswendingen.

Dimitri Antonissen, pionier uit Belgie van deze dichtvorm heeft inmiddels een bundel stiftgedichten uitgegeven onder de titel: Schrap me (2010). In 40 seconden kun je in bijgevoegd filmpje zien hoe hij te werk gaat.

De bibliotheek kan u helpen om van deze activiteit een succes te maken! Inmiddels is deze activiteit in verschillende brugklassen uitgevoerd met afgeschreven jeugdboeken.


Dominique Janssen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten