vrijdag 20 januari 2012

Lesmateriaal als e-boek uitgeven?

Vol spanning zaten we te wachten wat ze nu weer voor moois bedacht hebben. Gistermiddag stelde Apple haar nieuwste projecten voor aan de wereld. iBooks Author is er één van. Het is een app waarmee je met weinig werk een mooi e-boek kunt maken. Zonder technische expertise kunnen er ook allerlei interactieve opties in het boek verwerkt worden. Omdat je ook vragen en antwoordvelden in kunt bouwen, kan een lezer direct aan de slag met het verwerken van de tekst en het beeld. Dat klinkt als een mooi, zelfontworpen schoolboek!

Digitaal lesmateriaal is er steeds meer, zoals op Wikiwijs. Zelf iets moois maken lijkt soms lastig. Daar speelt Apple handig op in. Helemaal nieuw is het niet. Er waren al allerlei apps om zelf e-boeken te maken voor de iPad, iPod en iPhone. Blurb is daar een voorbeeld van, net als Bookcreator en InteractiveTouch Books. Het integreren van vragen die ook meteen nagekeken worden, waardoor het traditionele leer-, werk- en antwoordenboek gecombineerd worden, is echter wel nieuw.

Het grote nadeel: niet iedereen heeft een iPad. Daar hoopt Apple natuurlijk verandering in te brengen. Gelukkig is er keuze op de markt van tablets, e-readers, pc’s en smartphones. Hoe mooi de nieuwe app ook is, als je er digitaal leermateriaal mee maakt is dit alleen toegankelijk voor leerlingen met een iPad. Handig voor de enkele scholen die daarmee werken, jammer voor de rest.

Een app die niet alleen voor Apple-apparaten, maar ook op Android werkt is Moglue. De vormgeving is mooier dan de meeste mensen zelf voor elkaar krijgen. Je kunt er een prentenboek mee maken, zoals hiernaast, maar ook foto's importeren en er zakelijker leerboek van maken. Het filmpje geeft een indruk van hoe snel je zelf een e-boek kunt maken.

Wie voor alle leerlingen digitaal lesmateriaal wil maken zonder app, kan ook aan de slag met pdf’s. Met een word-document, een beetje aandacht voor vormgeving en een online tool als Issuu kun je ook vrij eenvoudig iets moois maken dat het lezen van een boek of tijdschrift benadert. Onze brochure is een voorbeeld. Handig voor iedereen die liever met de pc werkt. (Hulp nodig bij het maken van een pdf-bestand? Kijk hier even. )

En altijd belangrijk: lees de kleine lettertjes voor je iets uploadt. Bijvoorbeeld om te weten hoe wat er met je auteursrechten gebeurt en wie er geld aan jouw materiaal kan gaan verdienen!

Tot slot nog een papieren leestip. Voor wie zich wil verdiepen in alles rondom e-boeks lezen, schrijven, verkopen hebben we E-books.Handboek 2010 van Michiel Hatenboer.
Elsemarie Valstar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten