donderdag 22 december 2011

Terugkijken en toekomstplannen maken

Goede voornemens voor het nieuwe jaar. Wie maakt ze niet? Wie houdt zich er echt aan? Gewoontes veranderen is zo makkelijk nog niet. Wilskracht en steun van anderen kunnen helpen.

Kleine stapjes zetten is ook een goede methode. In de bibliotheekwereld verandert er voortdurend iets. Elke week is er wel weer iets nieuws in ons werk. Het afgelopen jaar heeft nieuwe mogelijkheden voor onze e-lezers gebracht. Nog niet zoveel als we graag zouden willen, maar volgend jaar moet er ook iets te doen zijn. De collectie boeken, dvd’s, cd’s en games ziet er heel anders uit dan een jaar geleden. De Biebwinkel is erbij gekomen, daardoor is allerlei uitleenbaar onderwijsmateriaal te bekijken. De kamishibaiplaten bijvoorbeeld, maar ook de mediawijsheidspellen. We kunnen steeds meer maatschappelijke stagiaires een kijkje in de bibliotheekkeuken geven, steeds meer digibeten een stapje vooruit helpen. In meer gemeentes krijgen baby’s het Boekstartkoffertje, het Bomansweekend was nieuw, de Bibliotheekavonden over mediawijsheid, de Ladies Night, een overvolle zaal bij de voorleespiet, de lezing over het puberbrein en een leuke middag met Renske de Greef voor leerlingen van het Walburgcollege. Over een heel jaar bekeken, lijkt het een enorme berg.

Wat zal het volgende jaar ons brengen? Of eigenlijk, waar willen wij naar toe in het volgende jaar? Waar willen we eind 2012 op kunnen terugkijken? Weet u het al?

Veel scholen zijn net als de bibliotheek bezig met de vraag welke keuzes er gemaakt moeten worden over de nieuwe media die onophoudelijk opkomen. Laptops voor iedere leerling, smartboards voor de hele klas, stemkastjes om te antwoorden, digitale toetsen (en digitale nakijkprogramma’s), medialessen voor de kinderen of toch eerst voor de leraren, mobieltjes en tablets in de klas en op het schoolplein.

Gelukkig komt er ook steeds meer steun. Kennisnet is in de afgelopen tijd een waardevolle bron geweest, met bijvoorbeeld de Vier-in-Balansmonitor. Een nieuwe aanvulling daarop is deze tool, om inzichtelijk te maken wat je belangrijk vindt aan mediawijsheid en ICT (gevonden op www.trendmatcher.nl). Een veel speelsere vorm is het spel Mediamatch, van onze collega’s uit het hoge noorden. Naast de inhoudelijk steun is er gelukkig meer. Financiële steun, hard nodig in deze tijd, kan komen van bijvoorbeeld Mediawijzer.net of Mediamachtig.

Een aantal van onze collega’s mag in 2012 een opleiding tot mediacoach doen. Daar zijn we ontzettend blij mee, het team met mediawijze talenten dat het onderwijs kan steunen groeit daarmee snel.

Heb je geen idee waar dit allemaal over gaat? Misschien is dit dan een leuk en nuttig voornemen om in 2012 eens voor te gaan zitten. Win jij het van je leerlingen?
Elsemarie Valstar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten